actualiteit / Omgevingswet |

Participatie nodig bij buitenplanse ontwikkeling

.

.

 

" Kers op de Taart "

 

.

onlosmakelijke waarde

‘Een ontwikkeling die op participatie van omwonenden en ondernemers is gestoeld, levert een beter fundament op en creëert onlosmakelijke waarde. Als met alle stakeholders de relatie goed is, ontstaat meer commitment, is het uiteindelijke product geënt op de locatie, is de kwaliteit hoger, de langetermijnwaarde beter en de rendementen hoger’. En een niet materiële extra winst: het levert blije mensen op, als ze er zelf aan bijdragen.

schaal, maat en kosten

Een voorbehoud moet wel gemaakt worden. Participatie werkt alleen als de schaalgrootte voldoende is. ‘Het heeft alleen zin in projecten die een forse impact hebben op de omgeving.’ Bij binnenstedelijke gebiedsontwikkeling dus wel, bij een rijtje woningen in het weiland niet. Een fors aantal ontwikkelaars betoont zich tegenstander van participatie. ‘Het leidt tot extra kosten, het traject duurt al lang genoeg, als je laat participeren raak je je focus kwijt’, zijn vaak gehoorde opmerkingen.

omgevingswet en participatie

De Omgevingswet vraagt om meer participatie in de ruimtelijke ordening. Procedures veranderen. Voor grote ruimtelijke ontwikkelingen wordt een participatietraject verplicht gesteld. Afhankelijk van de locatie, omwonenden en belangen, moet een strategie worden bepaald op welke wijze tijdens het proces gecommuniceerd gaat worden. Verschillende gemeenten wensen verschillende aanpakken.

π PROPERTY FACTS  adviseert, ondersteunt en realiseert de " Kers op de Taart "

 

 

planvorming | (ver)andere(nde) aanpak